Om Jakob Stefansson

Jakob Stefansson Jakob Stefansson

Utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1994-1998.

Har arbetat som skådespelare på Stockholms Stadsteater, Dramaten, Orionteatern och Riksteatern mfl. Medverkat i bland annat "Skuggpojkarna" av Lars Norén, "Påsk", "Hamlet", "Trettondagsafton", "Den Inbillade sjuke" och "Alice i underlandet".
Under 2008 verksam på Regionteatern i Växjö och medverkade där i "Stjärnan över Lappland" av Staffan Göthe och uruppsättningen av "Fem gånger Gud" av Jonas Hassen Khemiri. 
På senare år ägnat åt barn- och ungdomsteater på Teater Tre, bland annat i egen text och medverkan monologen "Den blå ön". Medverkande hösten 2018 i Boulevardteaterns föreställning Tappa bort. 

Kurspresentation: Scenframställning

Scenframställningen har sin utgångspunkt i lekar och övningar som vässar förmågan till samspel och lyhördhet i en ensemble. I övningarna leker och experimenterar vi också med olika rörelse- och röstkvaliteter, avstånd till medspelaren, placering i scenrummet och tempo mm. Övningar som syftar till samarbetsförmåga, självständigt skapande och utrymme åt sceniska möten.
I korta improviserade scener, eller med hjälp av en kort text, utforskar vi rollernas viljor, vilken relation de har till varandra, hur situationen de är i påverkar dem och vad de gör på scenen, dvs hur de agerar för att nå sina mål. Stort fokus ligger på processen och det kollektiva arbetet. 
Vi går vidare med att utforska olika sätt att närma sig ett rollporträtt. 
Till slut arbetar vi med scener ur världsdramatiken och försöker tillämpa allt det vi har övat på.

Under termin två har vi ett monologblock där var och en får en text (nyskriven eller klassisk) att arbeta med. Även detta är ett kollektivt arbete där eleverna deltar i varandras processer.

Under termin två har vi även ett  shakespeareblock där vi kommer i kontakt med blankversen genom praktiskt arbete med scener ur Shakespeares dramatik.