Om Lisa Björkström

Lisa Björkström Lisa Björkström

Lisa Björkström är frilansande dockmakare, dockspelare, scenograf och animatör sedan snart 20 år, och arbetar främst med scenkonst och film, men även med utställningar och som pedagog. 

Utbildning
Lisa Björkström är utbildad via Dramatiska Institutets treåriga dockteaterutbildning samt deras magisterår i barnprogram i radio och tv.

Arbete
I mitt arbete använder jag sig av alla dockteaterteknikerna, som marionetter, skuggspel, handdockor, glapp-käftar, kroppsdockor, bunraku-teknik etc. samt även dockor med armaturer och mekanik för film. 
Jag arbetar i olika genrer, i både traditionella och experimentella projekt och produktioner, som t.ex. chefsanimatör i dockoperafilmen Love and War. 
Jag har varit anställd av bl.a. Boulevardteatern, Stockholms Stadsteater/Marionetteatern, Dockteatern Tittut, Vadstena-Akademien, Stockholms Dramatiska Högskola, Riksutställningar, Scenkonstmuseet.

Kurspresentation: Objektteater

I kursen med Lisa Björkström undersöker vi hur vi ger liv i objekt och dockor.
Kursen består av en kortare teoretisk del och en längre praktisk del. 

Teoridelen innehåller introduktion i de olika dockteaterteknikerna, dockspelsteori, grundprinciperna för hur olika dockor/objekt kommer till liv, samt en kort dockteaterhistorik.

Under den praktiska delen kommer vi att göra olika övningar som går ut på att bekanta sig med de olika dockteaterteknikerna och spelteknikerna för att få förståelse för hur man ger liv i en docka/objekt, samt undersöka dockspelarens roll.